Prawdopodobnie herbata jest narodowym napojem Turcji i jest z pewnością najpopularniejszym wśród mieszkańców. Sprzedawana na ulicach, często oferowana klientom w sklepach turystycznych, w parkach i herbaciarniach, jest mocno osadzona w kulturze tureckiej. Jednak Rakı jest często wymieniany jako napój numer jeden w Turcji, najlepiej do posiłku wieczorem. Bezalkoholową alternatywą dla Raki jest Ayran, który dobrze komponuje się również z tureckim kebabem. Şalgam i Salep to inne unikalne w regionie napoje, których możesz spróbować.
Mnia (herbata) jest powszechnie określana jako narodowy napój Turcji i jest powszechnie spożywana. Świeżo przyrządzony i przelany z bogato zdobionego miedzianego czajniczka do eleganckich, małych kieliszków na filigranowych spodkach, popularny wśród tubylców jest dodawanie kilku kostek cukru. Ludzie zwykle piją herbatę w porze śniadania z pysznym bajglem pokrytym sezamem znanym jako „simit”, białym serem, pokrojonym w plasterki ogórkiem i pomidorem. Niezależnie od tego, czy obserwujesz mewy nad Bosforem w Stambule, relaksujesz się na plaży w Marmaris, czy w jednym ze słynnych miejsc turystycznych, turecka herbata jest istotną częścią autentycznego doświadczenia.
Jest to znany jako narodowy napój alkoholowy Turcji, aw regionach przybrzeżnych Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego popija się go powoli z daniem rybnym lub daniem z kebaba. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że jest to bardzo mocny napój zawierający 40% alkoholu. Często jest rozcieńczany wodą, nadając mu mleczny wygląd, stąd przydomek „Lwie mleko”. Kieliszek zimnej Raki w nadmorskiej restauracji z owocami morza, wsłuchując się w fale i wdychając słone powietrze, to doskonały sposób na poznanie tureckiej kultury.
Niektórzy powiedzieliby, że ten schłodzony, pikantny napój jogurtowy zastępuje Rakı jako narodowy napój Turcji. Świetnie komponuje się z jednym z narodowych dań gorących podawanych na rejsach, w restauracjach, podczas wieczornych pokazów itp. Stanowi miły kontrast z warzywnymi przystawkami gotowanymi na oliwie z oliwek i jest bardzo zdrowy i bogaty w wapń.
Innym bardzo zdrowym napojem jest Şalgam, który jest prawdopodobnie niepodobny do żadnego napoju, który piłeś wcześniej, ale zdecydowanie warty spróbowania. Podawana jest na zimno, ale jest dość ostra i trochę kwaśna. Wytwarzany z marchewki i doprawiany rzepą ma duże ilości witaminy C. Często podaje się go w tradycyjnych tureckich tawernach obok smacznych „meze”; przystawki warzywne gotowane na oliwie z oliwek.
Ten pyszny słodki napój na bazie mleka, podawany na ciepło i najpopularniejszy zimą, ale można go pić przez cały rok. Jest aromatyzowany korzeniem kwiatu Orchidei i sięga czasów osmańskich.
CZYTAJ WIĘCEJ – Blog podróżniczy po Turcji
Dowiedz się więcej o naszym biurze podróży
Często zadawane pytania dotyczące naszych wycieczek
Natychmiastowa sprzedaż biletów
Więcej informacji o systemie sprzedaży biletów online
Więcej informacji o naszej polityce cenowej