+90 535 6187131 [email protected]
+90 535 6187131 [email protected]
what is turkey's national drink

Jaki jest narodowy napój Turcji?

Prawdopodobnie herbata jest narodowym napojem Turcji i jest z pewnością najpopularniejszym wśród mieszkańców. Sprzedawana na ulicach, często oferowana klientom w sklepach turystycznych, w parkach i herbaciarniach, jest mocno osadzona w kulturze tureckiej. Jednak Rakı jest często wymieniany jako napój numer jeden w Turcji, najlepiej do posiłku wieczorem. Bezalkoholową alternatywą dla Raki jest Ayran, który dobrze komponuje się również z tureckim kebabem. Şalgam i Salep to inne unikalne w regionie napoje, których możesz spróbować.

Herbata

Mnia (herbata) jest powszechnie określana jako narodowy napój Turcji i jest powszechnie spożywana. Świeżo przyrządzony i przelany z bogato zdobionego miedzianego czajniczka do eleganckich, małych kieliszków na filigranowych spodkach, popularny wśród tubylców jest dodawanie kilku kostek cukru. Ludzie zwykle piją herbatę w porze śniadania z pysznym bajglem pokrytym sezamem znanym jako „simit”, białym serem, pokrojonym w plasterki ogórkiem i pomidorem. Niezależnie od tego, czy obserwujesz mewy nad Bosforem w Stambule, relaksujesz się na plaży w Marmaris, czy w jednym ze słynnych miejsc turystycznych, turecka herbata jest istotną częścią autentycznego doświadczenia.

Rakı

Jest to znany jako narodowy napój alkoholowy Turcji, aw regionach przybrzeżnych Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego popija się go powoli z daniem rybnym lub daniem z kebaba. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że jest to bardzo mocny napój zawierający 40% alkoholu. Często jest rozcieńczany wodą, nadając mu mleczny wygląd, stąd przydomek „Lwie mleko”. Kieliszek zimnej Raki w nadmorskiej restauracji z owocami morza, wsłuchując się w fale i wdychając słone powietrze, to doskonały sposób na poznanie tureckiej kultury.

Ayran

Niektórzy powiedzieliby, że ten schłodzony, pikantny napój jogurtowy zastępuje Rakı jako narodowy napój Turcji. Świetnie komponuje się z jednym z narodowych dań gorących podawanych na rejsach, w restauracjach, podczas wieczornych pokazów itp. Stanowi miły kontrast z warzywnymi przystawkami gotowanymi na oliwie z oliwek i jest bardzo zdrowy i bogaty w wapń.

algam

Innym bardzo zdrowym napojem jest Şalgam, który jest prawdopodobnie niepodobny do żadnego napoju, który piłeś wcześniej, ale zdecydowanie warty spróbowania. Podawana jest na zimno, ale jest dość ostra i trochę kwaśna. Wytwarzany z marchewki i doprawiany rzepą ma duże ilości witaminy C. Często podaje się go w tradycyjnych tureckich tawernach obok smacznych „meze”; przystawki warzywne gotowane na oliwie z oliwek.

Salep

Ten pyszny słodki napój na bazie mleka, podawany na ciepło i najpopularniejszy zimą, ale można go pić przez cały rok. Jest aromatyzowany korzeniem kwiatu Orchidei i sięga czasów osmańskich.

 

CZYTAJ WIĘCEJ – Blog podróżniczy po Turcji

O nas

Dowiedz się więcej o naszym biurze podróży

FAQ

Często zadawane pytania dotyczące naszych wycieczek

Natychmiastowa sprzedaż biletów

Więcej informacji o systemie sprzedaży biletów online

cennik

Więcej informacji o naszej polityce cenowej

Kontynuuj rezerwację